
Rules of Golf: Match Play vs. Stroke Play

Match Play Stroke Play

General
Penalty
Rule 1

Loss of Hole
Exception: ball in motion from a stroke on the on putting green
strikes another ball at rest on the putting green: NO PENALTY (see
Rule 11.1a)

2-strokes (such as: Playing a Wrong Ball; Playing from a
Wrong Place; improving line of play, asking/giving advice;
incorrectly substituting a ball, purposely deflecting a ball
in motion)

Concessio
ns Rule
3.2

Player may concede the 1. match before the match or anytime before the
result is decided; 2. before start of the hole or before hole is completed;
3. next stroke at anytime before next stroke is made; Concessions
cannot be declined or withdrawn; holes may NOT be conceded to
shorten a match.May agree “good-good” but must begin hole w/
stroke.

No concessions; player must hole out and finish the play
of the hole

Winner
Rule 3

The player/side leads by the number of holes greater than the
number remaining to be played.

The player/side who plays the round or rounds in
the fewest number of strokes.

Doubt as to
procedure
Rule 20.1

The player must make a timely request for a ruling; DO NOT PLAY TWO
BALLS: Immediate loss-of-hole penalty for the competitor playing 2
balls.

Play two balls under Rule 20.1c(3)

Order of
Play
Rule 6.4

The player or side that won the last hole has the honor & tees off first
on the next hole. During play of the hole, the side/player whose ball is
farther from the hole plays first . BREACH: Opponents may recall the
stroke OR NOT—no other penalty. Players may play out of turn to save
time (must agree every time – no “ready golf” agreement)

The competitor with the lowest score at a hole has the
honor on the next tee. During play of the hole, the ball
that is farthest away plays first. BREACH: No penalty
unless played out of turn to give an advantage. “Ready
golf” allowed and encouraged.

Ball at Rest
moved by
Opponent,
Player,
Outside
Influence
Rule 9

Moved accidentally/deliberately by opponent, NOT during a search:
opponent gets a 1-stroke penalty and ball is replaced. Player MAY NOT
mark and lift opponent’s ball on Putting Green without first getting
permission. No penalty for opponent lifting ball at player’s request, by
mistake on Putting Green or to concede the hole. [See stroke play for
ball in match play moved by player, partner caddie or outside
influence.]

Moved accidentally by another player or outside
influence (spectator, grounds staff): no penalty and must
be replaced. If player, partner or caddie move ball
accidentally, EXCEPT on putting green, the player gets a
one-stroke penalty and it must be replaced.



Wrong
Tee/ Teed
outside
Teeing
Area
Rule 6.2

No penalty; opponent may recall stroke, OR NOT -- no other penalty. Two stroke penalty; strokes made outside the teeing
area are canceled and player must play from within the
teeing area before teeing off on the next hole or be DQd

Ball in
motion
stopped/
deflected…
Rule 11

By opponent: Accidentally, no penalty & player must play as it lies
(except after a stroke on a putting green: stroke does not count
and original or another ball must be replaced and replayed);
Deliberate
deflection by opponent: LOSS of HOLE (except when no chance ball
can be holed for a tie or for a concession)

By any person/player: Accidental – no penalty & player
must play as it lies (except after a stroke on a putting
green: stroke does not count and original or another ball
must be replaced and replayed); Deliberate deflection
by any player: 2-stroke penalty—See 11.2c for relief
options.

Wrong
Informati
on Rule
3.2

If a player gives incorrect information about # strokes taken to the
opponent, & does not correct before next stroke/tee shot, LOSS OF
HOLE; Includes failing to report a penalty the opponent did not witness.

If Competitor gives marker incorrect information,
he/she should correct mistake ASAP – no penalty


